top of page

Ev Sahibimizin 13 Uzak Kuzeni: Dünya Benzeri Gezegenler

Dünya dışı yaşam hakkında arayışımız her geçen gün hız kazanıyor ve soru işaretlerimiz yaşanılabilir alanda olan bir gezegen keşfettikçe artıyor. Peki şimdiye kadar keşfedilmiş kaç tane Dünya benzeri gezegen var? Galaksi Gezgini olarak size Dünya’ya benzer gezegenlerin bir listesini derledim:

Şimdi gelelim neden bu gezegenler yaşamı destekleyebilecek potansiyele sahip sorusuna. Kemerlerinizi takmayı unutmayın. Çünkü Dünya’dan çok uzağa, belki de gelecekte birinde yaşamaya başlayacağımız yeni dünyalara göz atmaya gidiyoruz!


Bilinen En Popüler 13 Dünyaya Benzer Gezegen


Kepler-22b

Kepler-22b, Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve Güneş Sistemi dışında bulunan bir ekstrasolar gezegen olarak bilinir. Kepler-22b, yaklaşık 600 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-22 yıldızı etrafında dönen bir süper Dünya'dır. 2011 yılında Kepler Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen bu gezegen, Dünya'ya benzer özelliklere sahip olduğu düşünülen birkaç ekstrasolar gezegenlerden biridir.

Kepler-22b, Dünya benzeri gezegenler hakkında bilgi sahibi olan herkesin ilk aklına gelen gezegendir. Bu gezegen Dünya’nın 2,4 katı büyüklüğünde bir süper dünya. Kepler-22b’nin yapısı henüz bilinmediği için atmosferi ya da gezegenin yapısı tam olarak bilinmiyor. Ancak yörüngesinin yıldızına uzaklığına bakıldığında yaşanılabilir alanda olduğu ve sıvı su barındırdığına inanılıyor. Kepler uzay teleskobu ile bulunmuştur.


Keşif Tarihi: 5 Aralık 2011

Çapı: 30.581 km

Dünya’dan Uzaklığı: 600 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 290 gün

Yüzey Sıcaklığı: 22°C


Kepler-62f

 Kepler-62f, Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve Güneş Sistemi dışında bulunan bir ekstrasolar gezegendir. Bu gezegen, Kepler-62 adlı yıldız sistemi etrafında dönen bir süper Dünya'dır. Kepler-62, Güneş Sistemi'ndeki Güneş'ten daha küçük ve daha soğuk bir yıldızdır.

Dünya’dan büyük ama Neptün ve Uranüs’ten küçük olan Kepler-62f, Kepler-62 yıldız sisteminde yaşanılabilir bölgede bulunan gezegenlerden biri. Dünya’dan %40 daha büyük olan bu gezegenin karasal veya okyanus gezegeni olduğu düşünülüyor. Kepler uzay teleskobu ile bulunmuştur.


2016’da University of California, Los Angeles, Kepler-62f’nin Dünya’ya yakın kalınlıkta bir atmosferi olduğunu varsayarak çeşitli testler yaptılar ve gezegenin yaşanılabilir olabileceğini bildirdiler. 2018’de yayımlanan çalışmalar, Kepler-62f’nin Dünya’ya benzer bir iklimi olabileceğini de savunuyor.


Keşif Tarihi: 18 Nisan 2013

Çapı: 17.966 km

Dünya’dan Uzaklığı: 1.200 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 267 gün

Yüzey Sıcaklığı: 11–17 °C


Kepler-62e

Kepler-62e, Dünya'ya benzerliği ile dikkat çeker. Bu gezegen, yaşanabilir bir bölgede yer alabilir, yani yüzey sıcaklıkları suyun sıvı halde bulunabileceği bir aralıkta olabilir. Ancak, bu gezegenin atmosferi ve diğer özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

Kepler-62 yıldız sisteminin bir diğer üyesi olan Kepler-62e, Dünya’dan %60 daha büyük bir süper dünya. Yıldızından aldığı ışığın fazlalığı nedeniyle kaçak sera etkisine sahip olduğu ve bu neden çok sıcak olduğu düşünülüyor. Ancak bunlar bir varsayım. Ayrıca Kepler-62e’nin yapısı da tam olarak bilinmiyor. Karasal veya okyanus gezegeni olabilir. Kepler uzay teleskobu ile bulunmuştur.


Keşif Tarihi: 18 Nisan 2013

Çapı: 20.515 km

Dünya’dan Uzaklığı: 1.200 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 122 gün

Yüzey Sıcaklığı: Tahminen 77°C


Kepler-186f

Kepler-186f, Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve Kepler-186 adlı yıldız sistemi etrafında dönen bir ekstrasolar gezegendir. Bu gezegen, yaşanabilir bölgelerde yer aldığı düşünülen bir süper Dünya olarak sınıflandırılır. Kepler-186 sistemi, Güneş Sistemi'nde yer alan Güneş'ten daha küçük bir K-tipi yıldız etrafında dönen beş gezegenden oluşur.

Neredeyse Dünyamız ile aynı boyutta olan Kepler-186f, bizden 500 ışık yılı uzaklıktaki bir kırmızı cüce yıldızın yaşanılabilir yörüngesinin dış kenarında dönüyor. Yüzey sıcaklığı ve yapısı kesin olarak bilinmiyor. Ancak yaşanılabilir bölgede dönmesi, bize atmosferinin kalın olduğu ve sıvı su üretecek kadar yüksek seviyede karbondioksit bulundurabileceği düşünülüyor. Bu nedenle eğer yüzey sıcaklığı 0°C’ye yakınsa bir umut yaşam Kepler-186f’de yaşam olabilir.


Keşif Tarihi: 17 Nisan 2014

Çapı: 14.908 km

Dünya’dan Uzaklığı: 500 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 130 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


Kepler 283c

kepler-283c dünyaya benzer gezegen, dünya benzeri gezegen

Dünya’nın kütlesine göre 3,97 kat daha büyük olan Kepler-283c, yıldızının yaşanılabilir bölgesinde dönüyor. Gezegenin çoğu parametresi bilinmese de bulunduğu yörüngeye göre sıvı su bulundurabileceği düşünülüyor. Kepler uzay teleskobu ile bulunmuştur.


Keşif Tarihi: 2014

Çapı: 11.595 km

Dünya’dan Uzaklığı: 1.527 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 92,7 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


Kepler-442b

 Kepler-442b, Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve Kepler-442 yıldız sistemi etrafında dönen bir ekstrasolar gezegendir. Bu gezegen, Güneş Sistemi dışında bulunan ve Dünya'ya benzerliği ile dikkat çeken bir gezegendir.

Kepler-442b, bulunduktan 3 yıl sonra Temmuz 2018’de kütleçekim kilidine sahip olmayan ve en yaşanılabilir ötegezegen olarak kabul edildi. Bunun en büyük sebeplerinden biri yörüngesinin yıldıza olan uzaklığı ve Dünya’ya benzeyen yörüngesel parametreleri. Henüz atmosferinin yapısı ve yüzeyinde sıvı su olup olmadığı bilinmese de 2015’de yayımlanan bir çalışma, Kepler-442b ve diğer 2 ötegezegeni evrendeki en yaşanılabilir ötegezegen olduğunu iddia ediyor.


Keşif Tarihi: 6 Ocak 2015

Çapı: 17.074 km

Dünya’dan Uzaklığı: 1.100 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 112 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


Kepler-452b

Kepler-452b, Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen ve Kepler-452 yıldız sistemi etrafında dönen bir ekstrasolar gezegendir. Bu gezegen, Dünya'ya benzer özelliklere sahip olduğu düşünülen bir "süper Dünya"dır.

Kepler-452b’nin karasal bir gezegen olup olmadığı tam olarak bilinmiyor ancak büyüklüğüne göre taşlı bir yapısı olduğu düşünülüyor. Bu ötegezegenin yıldızı, bizim Güneşimize çok benzer özelliklere sahip olduğu ve yıldızın yaşanılabilir yörüngesinde dönüyor. Ancak evrim sürecinde olan yıldızı nedeniyle Dünya’ya kıyasla %10 daha fazla enerji alan bu ötegezegenin Venüs’e benzer şekilde kaçak sera etkisi yaşayabileceğini de gösteriyor. Fakat büyüklük olarak Dünya’dan %50 daha büyük olduğu için kaçak sera gazı etkisinin 500 milyon yıl ertelendiğini ve okyanuslarını hala koruduğu da düşünülüyor.


Keşif Tarihi: 23 Temmuz 2015

Çapı: 19.113 km

Dünya’dan Uzaklığı: 1.400 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 385 gün

Yüzey Sıcaklığı: Tahminen -20 veya 10°C


Kepler-1649c

Kepler-1649c, Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen bir ekstrasolar gezegendir. Bu gezegen, Kepler-1649 adlı yıldız sistemi etrafında döner. Kepler-1649 sistemi, Güneş Sistemi'ne benzer bir yıldız sistemi değildir. Bu gezegen, Dünya'ya benzerliği ve yaşanabilirlik potansiyeli ile dikkat çekmektedir.

Cüce yıldız Kepler-1649’un sisteminde olan Kepler-1649c, tahminen bir karasal gezegen. Yıldızının yaşanılabilir bölgesinde dönen dünyaya benzer gezegen hakkında pek bilgi sahibi değiliz. Atmosferi veya iklimi hakkında herhangi bir fikre sahip olmamız nedeniyle yüzeyinde sıvı su olup olmadığı bilinmiyor. Ayrıca Kepler-1649c’nin yıldızında sık sık yıldız patlamalarının yaşandığı düşünüldüğü için atmosferinin yok olduğu da tahminler arasında.

Keşif Tarihi: 15 Nisan 2020

Çapı: 12.744 km

Dünya’dan Uzaklığı: 301 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 19,53 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


Proxima Centauri b

 Proxima Centauri b, Proxima Centauri adlı yıldız sistemi etrafında dönen bir ekstrasolar gezegendir. Proxima Centauri, Güneş Sistemi'ndeki Güneş'ten çok daha küçük ve soğuk bir yıldız olan K-tipi bir kırmızı cücedir. Bu yıldız sistemi, Proxima Centauri b ve diğer gezegenlerden oluşur.

Yaşanabilir bölge olarak Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız olan kırmızı cüce Proxima Centaury’nin yörüngesinde dönen Proxima Centauri b, aynı zamanda bize en yakın dünyaya benzer gezegen olarak biliniyor. Dünya’ya kıyasla yıldızının 3’te 2’sini alan ötegezegenin atmosferiyle alakalı iki senaryo var: İlki gezegendeki suyun yoğunlaşması ve hidrojenin uzaya kaybolması ile atmosferde oksijen ve/veya karbondioksit kalması. Diğeri ise gezegenin ilkel bir hidrojen atmosferine sahip olması veya kendisinin yıldızından uzakta oluşması ile suyun kaçışının engellenmesi.


Proxima Centauri b’nin başlangıçtaki su miktarı bilinmemekle birlikte, yapılan hesaplamalar gezegenin oluşumundan sonraki ilk 100-200 milyon yıl içinde erken ışınlanma nedeniyle yaklaşık 1 okyanus değerinde su kaybetmiş olabileceğini ortaya koyuyor. Bu süreden sonra ne olduğu çok açık değil. Gezegen önemli miktarda atmosfer gazı kaybetmeye devam etmiş ve kuru, atmosfersiz bir dünya haline gelmiş olabilir. Ya da atmosferinin çoğunu koruyup yüzeyindeki sıvı suyu muhafaza etmiş yaşama ev sahipliği yapabilir konuma gelmiş de olabilir.


Keşif Tarihi: 24 Ağustos 2016

Çapı: 13.124 km

Dünya’dan Uzaklığı: 4,2 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 11 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


TRAPPIST-1f

TRAPPIST-1f, Dünya'ya benzerliği ile dikkat çeken bir gezegendir ve yaşanabilirlik açısından büyük ilgi çekmektedir. Bu gezegenin yüzey sıcaklıkları suyun sıvı halde bulunabileceği bir aralıkta olabilir. Ancak, bu gezegenin atmosferi ve diğer özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

TRAPPIST-1f, yaşanılabilir bölgenin içinde veya biraz dışında olduğu biliniyor. Yapılan gözlemler ise sıvı su varlığının olduğunu savunuyor. Ayrıca yapılan simülasyonlar sonucunda bu dünyaya benzer gezegenin bileşiminin %20 sudan oluştuğunu ve Dünya’ya kıyasla çok daha fazla olduğunu sunuyor. Ancak bu ötegezegen kütleçekim kilidine sahip: bir yarısı her zaman yıldıza bakıyor ve diğer yarısı karanlıkta kalıyor. Tam iki yoğun alan arasında kalan ve bizim “aydınlanma çemberi” dediğimiz alanda sıvı suyun varlığın olması muhtemel.


Keşif Tarihi: 22 Şubat 2017

Çapı: 13.315

Dünya’dan Uzaklığı: 40,7 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 9,2 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


TRAPPIST-1e

TRAPPIST-1e, Dünya'ya benzerliği ile dikkat çeken bir gezegendir ve yaşanabilirlik açısından büyük ilgi çekmektedir. Bu gezegen, yüzey sıcaklıkları suyun sıvı halde bulunabileceği bir aralıkta olabileceği için yaşanabilir bölgelerde yer alabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu gezegenin atmosferi ve diğer özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

TRAPPIST-1f, TRAPPIST-1f’nin iç yörüngesinde bulunan ve yaşanılabilir bölgede yörüngede dönen, aynı yıldız sisteminin bir parçası. Karasal bir gezegen olduğu kanıtlanmış olan bu ötegezegende sıvı suyun yüzeyinde birikmesi için yeterince soğuk. Washington Üniversitesi'nin modellerine göre ötegezegenin atmosferinin yaşama zarar verecek kadar yoğun veya kalın değil.


Keşif Tarihi: 22 Şubat 2017

Çapı: 11.595 km

Dünya’dan Uzaklığı: 40,7 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 6,1 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


Gliese 581d

Gliese 581d, Gliese 581 yıldız sistemi etrafında dönen bir ekstrasolar gezegendir. Gliese 581, K-tipi bir yıldızdır ve bu gezegen, bu yıldızın etrafında dolan bir gezegendir. Gliese 581d, özellikle yaşanabilirlik potansiyeli açısından büyük ilgi çeken bir gezegendir.  Gliese 581d, yüzey sıcaklıkları açısından suyun sıvı halde bulunabileceği bir aralıkta yer aldığı düşünülen bir gezegendir. Ancak bu gezegenin atmosferi ve diğer özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

Gliese 581d ilk keşfedildiğinde yıldızına göre yaşanılabilir bölgenin dışında kaldığı düşünülüyordu. Ancak 2009’da gezegenin yörüngesinin yeniden hesaplanması ile 2011’de Fransız araştırmacıların yaptıkları simülasyonlar sayesinde gezenin yüzeyinde sıvı su olacak ısıya ve yeterli atmosfer basıncına sahip olabileceğini öğrendik.


Öte yandan, Gliese 581d, Dünya’ya göre yıldızından %30 ışık alıyor. Bu, göre gezegenin sıvı suyu desteklemeyecek kadar soğuk olabileceğini de gösteriyor. Ancak gezegnin atmosferi yeterli miktarda sera gazı etkisi yapıyorsa bu durum olası değil. Çünkü sera gazı etkisi, yüzey sıcaklığına doğrudan etki eder ve aşırı olmadığı sürece yaşamı destekleyecek koşullar oluşturur.


Keşif Tarihi: 24 Nisan 2007

Çapı: 28.032 km

Dünya’dan Uzaklığı: 20,4 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 67 gün

Yüzey Sıcaklığı: Bilinmiyor


Gliese 667 Cc

Gliese 667Cc, Gliese 667C adlı üç yıldızlı bir yıldız sistemi etrafında dönen bir ekstrasolar gezegendir. Bu sistemdeki ana yıldızlar, Gliese 667A, Gliese 667B ve Gliese 667C'dir. Gliese 667Cc, Gliese 667C yıldızının etrafında dolan bir süper Dünya olarak sınıflandırılır.  Bu gezegen, yaşanabilir bölgelerde yer alabileceği düşünülen bir gezegendir, yani yüzey sıcaklıkları suyun sıvı halde bulunabileceği bir aralıkta olabilir. Ancak, bu gezegenin atmosferi ve diğer özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

Gliese 667 Cc’nin keşfinden sonraki ilk zamanlar, yaşama elverişli bir gezegen olduğu düşünülüyordu. Kütleçekim kilidinde olan gezegenin aydınlanma çemberi boyunca sıvı suyu bulundurduğu ve atmosferi de yeterince kalınsa gezegenin büyük bir alanında yaşanılabileceği tahmin ediliyordu. Ancak 2013’de yapılan bir araştırma, bu ötegezegenin Dünya’nın 300 katı gelgit ısınması olduğunu buldu. Gelgit ısınması kısaca gezegenin yörüngesel ve kendi etrafında dönmesi sırasında ortaya çıkan ısıdır. Bu ısı gök cisminin yüzeyinde dağılır ve eliptik yörüngede bulunan gök cisimlerinde daha şiddetlidir. Gliese 667 Cc’deki gelgit ısınması, yaşanılabilir bir gezegen olma ihtimalini azaltıyor.


Keşif Tarihi: 2011

Çapı: 19.622 km

Dünya’dan Uzaklığı: 22 ışık yılı

Tam Yörünge Süresi: 28 gün

Yüzey Sıcaklığı: Tahminen 5°C








bottom of page